Filmtips: dokumentarfilm

  • 14.08.2014 kl.20:47 i Filmtips
  • Ingen kommentarer

 Jeg er veldig glad i dokumentarer, og spesielt de siste årene syns jeg det har blitt utgitt mange bra dokumentarer. Jeg har en stor interesse for dokumentarer som omhandler viktige saker som ofte blir glemt og dyttet bort fra offentligheten, og som provoserer frem reaksjoner blant publikum. Netflix har et bra utvalg av dokumentarer for tiden, og jeg tenkte å dele noen av disse med dere. Som sist har jeg tatt utgangspunkt i den norske versjonen av Netflix. I dag har jeg valgt tre forskjellige dokumentarer med fokus på dyr og natur:

1. The Cove


År: 2009. Regissør: Louie Psihoyos

The Cove handler om en gruppe aktivister som reiser til Japan for å dokumentere den brutal fangsten av delfiner som blir solgt til vannparker, og slaktingen av delfiner som blir brukt til mat. Dette er en veldig mektig film, som til tider er tøff å se, men som i gjengjeld er veldig informativ, både når det gjelder Japans maritime industri og hva som blir gjort for å stoppe dette, i tillegg til delfiner som et intelligent pattedyr. Japans fangst av delfiner og hval har lenge blitt diskutert, men denne filmen økte oppmerksomhet rundt temaet betraktelig. En veldig bra film som omhandler et viktig tema. The Cove vant en Academy Award for beste dokumentar i 2010.

http://www.imdb.com/title/tt1313104/?ref_=nv_sr_2

2. Blackfish


År: 2013. Regissør: Gabriela Cowperthwaite

Blackfish er en dokumentar om spekkhoggeren Tilikum, som har forårsaket flere dødsfall i løpet av sine år i fangenskap. Dette er en utrolig viktig dokumentar som jeg anbefaler alle å se. Spekkhoggere er ikke skapt for å leve i en liten betongtank hele livet, og denne filmen beviser dette. Etter å ha sett denne filmen (og The Cove for den saks skyld) har jeg lovet meg selv å aldri noensinne dra til en vannpark, og jeg håper at alle som tar seg tid til å se denne filmen tenker det samme etterpå. Filmen fikk stor oppmerksomhet etter utgivelse, og senest i dag leste jeg en artikkel på Filter om at inntektene til Seaworld hadde stupt det siste året. Og dette viser jo bare hvor mye makt en film kan ha! 

http://filtermagasin.no/effekten-av-en-dokumentar-seaworld-inntektene-stupte-etter-smertefulle-blackfish/

http://www.imdb.com/title/tt2545118/?ref_=nv_sr_1


3. Chasing Ice


År: 2012. Regissør: Jeff Orlowski

I denne dokumentaren følger vi National Geographic fotograf James Balog gjennom Antarktis, der han setter opp kameraer for å dokumentere forandringer i isen. Dette er muligens en av de viktigste dokumentarene som finnes om miljøforandring og global oppvarming. Etter å ha sett denne filmen er det helt umulig å forstå hvordan så mange mennesker kan tro at global oppvarming bare er tull. En utrolig viktig film med fantastisk flotte bilder. Chasing Ice burde alle se!

http://www.imdb.com/title/tt1579361/?ref_=nv_sr_1

 

Hva syns dere er en bra dokumentar? Tips meg gjerne i kommentarfeltet :)

#dokumentar #film #filmblogg #thecove #blackfish #netflix #filmtips

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Stina Ueland

Stina Ueland

23, Trondheim

Studerer master i filmvitenskap på NTNU. Ser altfor mye film og serier. Filmanmelder og journalist for KINOMAGASINET. Kontakt:stinaueland@gmail.com

Kategorier

Arkiv

hits