Filmtips: Dokumentarer

  • 20.02.2015 kl.15:26 i Filmtips
  • 4 kommentarer

Jeg er veldig glad i dokumentarer. Dokumentar er ikke den filmsjangren som blir mest sett,  eller mest reklamert for, og jeg tenkte derfor å anbefale et par av mine favoritter. Jeg tror alle kan finne noe i denne listen som de kan like, uansett om de er glad i dokumentarer eller ikke. Flere av disse dokumentarene er tilgjengelige på Netflix.Dear Zachary: A Letter To a Son About His Father (2008)

Regi: Kurt Kuenne

En filmskaper velger å minne sin avdøde bestevenn når han får vite at vennens eks-kjæreste er gravid. En sterk film, med en tragisk historie, som gjør enormt inntrykk på meg hver gang jeg ser den.

Dear Zachary er tilgjengelig på den amerikanske Netflix.

 Life Itself (2014)

Regi: Steve James

Roger Ebert er en av de mest kjente filmkritikerene som har levd, og en filmkritiker jeg så veldig opp til. Han døde i 2013, etter en lang kamp mot kreft. Life Itself er filmen om hans liv, og en bra film, der man blir kjent med Ebert som person, spesielt i hans siste tid. Jeg likte denne filmen veldig godt, og jeg tror alle, både de som er kjent med Ebert og ikke, kan like denne filmen.

 20 Feet From Stardom (2013)

Regi: Morgan Neville

Denne filmen vant en Acadamy Award for beste dokumentar i fjor. Filmen handler om backup sangere, og deres liv i bakgrunnen av rampelyset, og vanskelighetene slike sangere har med å komme lenger karrieremessig, selv om de er utrolig talentfulle. Filmen har mange spennende karakterer, med fantastiske historier, og jeg likte 20 Feet From Stardom veldig godt.

20 Feet From Stardom er tilgjengelig på den amerikanske Netflix.

 The Cove (2009)

Regi: Louie Psihoyos

The Cove er en av de dokumentarene som har gjort mest inntrykk på meg. En film om dyremishandling på det verste, og en film som til tider er vanskelig å se. Men en utrolig viktig film, som alle burde se!

 Blackfish (2013)

Regi: Gabriela Cowperthwaite

Denne filmen handler om fangst av spekkhoggere, med Seaworld i fokus. Filmen ser på skadene slik fangst har, både for dyr og mennesker. En veldig provoserende film, som får fram beskjeden sin klart og tydelig, og som faktisk gjorde en stor forskjell etter den ble utgitt. Seaworld så en nedgang i besøkende til parkene deres, og denne filmen hadde mye å gjøre med det. Etter å ha sett denne filmen (og The Cove), har jeg lovet meg seg og ALDRI besøke steder som Seaworld, eller svømme med fangede delfiner, eller noe lignende. En viktig film, og om du som meg er glad i dyr, kommer denne filmen (og The Cove) til å gjøre sterkt inntrykk på deg.

Blackfish er tilgjengelig på Netflix.

 Bully (2011)

Regi: Lee Hirsch

Denne filmen så jeg for første gang i går, og nå er jeg litt sint på meg selv fordi jeg har utsatt det så lenge. Bully er en utrolig viktig film om mobbing, og en film ALLE må se. Den er vond å se, og selv om filmen ikke gir noe forslag til løsninger på det enorme problemet som er mobbing i skoler i USA, gir den oppmerksomhet til problemet, og det er veldig viktig.

Bully er tilgjengelig på Netflix.

 Bill Cunningham New York (2010)

Regi: Richard Press

Bill Cunningham er en fascinerende, morsom og utrolig koselig mann. Han er en kjent motefotograf, og denne filmen handler om han. En flott film, og spesielt for de som er interessert i mote. Jeg er ikke veldig interessert i det, men koste meg masse med denne filmen uansett.

Bill Cunningham New York er tilgjengelig på den amerikanske Netflix.

 

God helg alle sammen! Og til alle som har tenkt å dra på kino i helgen: dropp Fifty Shades of Grey, og se heller en av de Oscar nominerte filmene Selma og Still Alice, som begge har premiere i kveld :)

Liker du dokumentarer? Hvilken er din favoritt?

#film #dokumentar #filmtips #netflix

4 kommentarer

NordStil

20.02.2015 kl.18:27

Er helt dokumentar junkie selv ;) Sett alle untatt 2 på listen din så takk for tips :)

Stina Ueland

20.02.2015 kl.21:28

NordStil: Godt å høre at andre enn meg liker dokumentarer :) Håper du koser deg med de to du ikke har sett :)

scorsese86

20.02.2015 kl.22:50

Jeg har sett "Life Itself" fire ganger allerede, men så er Ebert en av mine virkelig store helter også da. Det er en sterk film, spesielt alle scenene fra sykehuset, og hvordan den en gang så rappkjefta mannen ikke lenger kan snakke og er bare en skygge av seg selv, men filmgleden den står like sterkt.

Stina Ueland

21.02.2015 kl.19:45

scorsese86: Ja, en flott film :) Har lyst å se den igjen allerede!

Skriv en ny kommentar

Stina Ueland

Stina Ueland

23, Trondheim

Studerer master i filmvitenskap på NTNU. Ser altfor mye film og serier. Filmanmelder og journalist for KINOMAGASINET. Kontakt:stinaueland@gmail.com

Kategorier

Arkiv

hits