Jaws har 40-årsjubileum

  • 20.06.2015 kl.16:06 i Filmtips
  • 9 kommentarerI dag har filmen Jaws 40-årsjubileum. På denne dagen for 40 år siden hadde den dramatiske thrilleren om den gigantiske hvithaien kinopremiere i USA (norsk kinopremiere i februar 1976). Jaws er kanskje ikke like imponerende og skummel i dag som den var for 40 år siden, men det er en klassiker, og en av de beste thrillerne som finnes.

Steven Spielberg har prestert å lage en film som er intens og spennende hele veien gjennom, og som resulterte i en stor frykt for den store, skumle hvithaien verden over. John Williams gjør, som vanlig, en fantastisk jobb med filmens musikk. Det er fascinerende at en så enkel musikk kan skape så mye frykt og spenning.


Filmen vant i sin tid tre Academy Awards; Beste lyd, Beste klipping, og Beste musikk. Jaws ble også nominert i kategorien Beste film, men tapte mot One Flew Over the Coocko's Nest.

Jaws blir sett på som den første blockbuster-filmen, og den markerte starten på en ny tid for Hollywood, som nå kom til å bli preget av filmer lager for ren underholdning, med action, spenning, og eventyr. Steven Spielberg var en pioneer innen denne type film, og etter Jaws fortsatte han å lage flere legendariske blockbuster-filmer som de aller fleste har sett, og kjenner godt til, som blant annet Jurassic Park, Indiana Jones, Schindler's List, Saving Private Ryan, og E.T.

Spielberg nærmer seg 70 år, men er fremdeles aktiv som både regissør og produsent i Hollywood. Han har blant annet vært med å produsere den overraskende gode Jurassic World, som jeg vil anbefale absolutt alle å se på kino.

Har du fremdeles ikke sett denne klassikerer er det virkelig på tide! Jaws er tilgjengelig på HBO Nordic (oppfølgerne Jaws 2, Jaws 3, og Jaws: The Revenge er også tilgjengelig der).

 

Relaterte innlegg:

Topp 10: Steven Spielberg

Filmmusikk: John Williams

Filmanmeldelse: Jurassic World

 

Har du sett Jaws?

#film #filmtips #jaws #spielberg #hbonordic #hbo #streaming

9 kommentarer

Tor

20.06.2015 kl.16:14

Har skammelig nok ikke sett Haisommer enda! :o

Stina Ueland

20.06.2015 kl.16:19

Tor: OH NO! Hehee du er nok ikke den eneste :) Er mange år siden jeg så den sist, jeg burde virkelig sette meg ned å se den på nytt snart.

RebeccaHasselgard

20.06.2015 kl.21:22

Kommer nok alltid til å bli en klassiker, jeg liker den fortsatt til tross for de dårlige effektene :)

siribokoholiker

21.06.2015 kl.08:31

Denne så jeg som svært ung, men jeg syntes den var veeeldig skummel da. VAr ikke morsomt å dra til syden like etterpå da, haha. SÅ jeg blir nok skremt om jeg ser den igjen nå også ;)

- SIri

Stina Ueland

21.06.2015 kl.13:00

RebeccaHasselgard: Hehe ja, ikke sant :) Effektene var nok litt mer imponerende i sin tid ja

Stina Ueland

21.06.2015 kl.13:00

siribokoholiker: Heheh kjenner meg igjen i det :) Var allerede redd for hai, og Jaws hjalp ikke akkuratt på den redselen!

Izayoi

22.06.2015 kl.12:23

Husker jeg så denne når den kom ut, tenkt at to toner kan gjøre noe sååå skummelt. Eneste som er synd er at den gav hvithaien et ufortjent dårlig rykte!

Stina Ueland

23.06.2015 kl.12:54

Izayoi: Ja, enig, musikken er fantastisk, og veldig effektiv! Han som skrev boken filmen er basert på har i ettertid gått ut og sagt at han angret på hvordan han presenterte haien i boka, og at det er synd haier har blitt så fryktet på grunn av boka hans, og filmen den resulterte i. Haier er utrolig fascinerende, men jeg er ganske redd dem, det skal jeg innrømme! :P

Izayoi

23.06.2015 kl.14:33

Har alltid likt haier selv, de facinerer meg rett og slett :)

Og det er langt fra hvithaien som er verst, Oksehai er langt langt værre, så den fikk virkelig et ufortjent dårlig rykte :D

Skriv en ny kommentar

Stina Ueland

Stina Ueland

23, Trondheim

Studerer master i filmvitenskap på NTNU. Ser altfor mye film og serier. Filmanmelder og journalist for KINOMAGASINET. Kontakt:stinaueland@gmail.com

Kategorier

Arkiv

hits