Filmvitenskap, noe for deg?

  • 10.09.2015 kl.18:36 i Diverse
  • 14 kommentarer

Hver gang jeg møter en ny person og nevner at jeg studerer filmvitenskap blir jeg møtt med de samme spørsmålene og uttalelsene; "hva lærer du der?", "er det en skikkelig utdanning da?", "hva kan du bli?", "åja, så du ser bare film hele dagene du, heldige deg". Fra nå av skal jeg bare gi dem linken til dette innlegget, så får de forhåpentligvis svar på alt de lurer på :)

Jeg, Stina Ueland, er oppvokst på Jæren, men bor for tiden i Trondheim. Her har jeg bodd i tre år, og jeg stortrives. Ikke bare fordi jeg bor i en kjempefin by med mange herlige mennesker, men også på grunn av utdanningen min, som er grunnen til at jeg flyttet her i utgangspunktet. Jeg studerer filmvitenskap ved NTNU, Dragvoll. Jeg har nylig begynt på mitt første år i masterstudiet, etter å ha fullført en bachelor i filmvitenskap. Mange har stilt spørsmål om hvordan dette studiet fungerer, hva man lærer, og hva man kan bli etter fullført utdannelse. Så, i dette blogginnlegget tenkte jeg å skrive litt om studiet filmvitenskap, min erfaring, og mine tips til de som vurderer en utdanning innen film.

Først, litt om meg og hvorfor jeg valgte å studere filmvitenskap.

Når jeg gikk på videregående tok jeg allmennfag, slik at jeg kunne studere hva jeg ville etterpå. Men problemet var at jeg ikke visste hva jeg ville gjøre. Jeg har alltid vært fascinert av psykologi, og bestemte meg derfor for å søke på dette. Jeg kom inn på årsstudium i Tromsø, og flyttet fra sør-vestlandet opp til Tromsø, der jeg slet meg gjennom ett år med mye tungt pensum og vanskelige eksamener. Det var et kjekt år, men også et veldig tøft år. Jeg innså at psykologi ikke var helt min ting, og bestemte meg for å prøve noe annet.

Jeg oppdaget at det fantes noe som het "filmvitenskap". Et bachelorstudium i Trondheim der man kunne lære om film, uten å faktisk lage film (noe jeg har absolutt ingen erfaring med). Dette studiet virket perfekt for meg, som alltid har vært over gjennomsnittelig interessert i film og serier. Så jeg søkte. Jeg var så heldig at jeg kom inn på førsteopptaket, og dro med meg samboeren til Trondheim der vi skaffet oss en leilighet og han fikk ny jobb. Jeg var klar for et nytt studie i en ny by, der jeg ikke kjente en sjel utenom kjæresten min. Dette måtte jo bli bra!


NTNU avd. Dragvoll

Det viste seg å være det lureste valget jeg kunne tatt! Det er så viktig å tenke på personlige interesser og lidenskaper når man velger en utdanningsretning. Man skal tross alt utdanne seg innen noe man mest sannsynlig skal jobbe med resten av livet, så man burde i det minste ha en viss interesse for det, ikke sant? Disse tre årene har vært utfordrende, men utrolig lærerike. Jeg har sett veldig mye film. Naturligvis har ikke alle disse filmene vært like interessante. Å sitte i et auditorium klokka åtte om morgenen og se en østeuropeisk etterkrigsfilm på tre timer er ikke spesielt morsomt. Jeg er ingen morgensperson, og østeuropeisk etterkrigsfilm er IKKE interessant. Men jeg kan skryte på meg at jeg har kun sovnet en gang i løpet av tre år med filmvisinger tidlig om morgenen. Filmen vi så var en klassiker, og i frykt for å bli skjelt ut av dere die hard filmfans der ute skal jeg ikke nevne filmens tittel ;) Jeg har også sett mange filmer som ble umiddelbare favoritter, og jeg har fått et helt nytt syn på filmer jeg har sett på nytt under disse forelesingene. Noen filmer bør sees to ganger før du virkelig setter pris på hvor gode de faktisk er!

Jeg har lært om mange forskjellige filmteorier, og lært å ta i bruk disse teoriene når jeg ser og analyserer film. Dette har blant annet gitt meg et spennende innblikk i hvordan vi tolker film forskjellig fra person til person. Jeg har alltid vært fascinert av karakterengasjement og følelser i film. Hvorfor gråter vi når vi ser Titanic? Hvorfor blir vi så fascinert av en så usympatisk og umoralsk karakter som John Doe i filmen Se7en? Hvorfor reagerer mange med latter når de opplever noe ekstremt på film (vold, skrekk, osv)? Dette er spørsmål som kan bli tatt opp i dette studiet, og ved hjelp av pensum, teorier og egne tanker kommer du frem til et svar.Eksamenene i filmfagene er ofte hjemmeoppgaver, der du får stor frihet til å skrive om det du selv ønsker så lenge det er knyttet til fagets pensum/teorier/filmer. Det er lange oppgaver, og for å sette pris på dette studiet må du være glad i å skrive. Selv om jeg studerer filmvitenskap har jeg hatt mange fag som ikke har vært relatert til film, såkalte "valgfag" eller "perspektivemne". Jeg valgte å fokusere på sosiologi, psykologi og medievitenskap. Her har du som regel mye frihet til å velge fag selv. Ikke regn med tre år med kun filmfag. Du MÅ innom kjedelige fag som exphil, exfac, og mindre interessante valgfag.

Jeg har lært om alle de store filmteoriene, om filmhistorie, om filmsjangre, og om mye, mye annet. Filmvitenskap er interessant, og på mange måter et veldig sosiologisk studie som ikke bare gjelder film, men samfunnet generelt. Foreleserne er flinke og engasjerte, og seminarene og forelesingene er ofte interessante og alltid lærerike.

Etter endt utdannelse kan du jobbe med mye forskjellig. Blant annet filmformidling (kino, filmbyråer, festivaler). filmarkiv og journalistikk. Men i dagens samfunn kommer du dessverre ikke så langt med kun en bachelor, spesielt innen humanistiske fag. Det er derfor anbefalt å ta en master i tillegg. Det holder jeg på med nå. Etter en fullført master kan man jobbe innen undervisningssektoren, i en akademisk karrierer (forskning), og annet kulturarbeid i tillegg til det jeg nevnte tidligere. Personlig er jeg mest interessert i filmjournalistikk, som dere kanskje har forstått ut fra denne bloggen og mitt frilansarbeid.

Filmvitenskap er ikke kjent for å være en utdanning der man er garantert en jobb etterpå. Langt i fra. Mange sliter med å få en studierelatert jobb etter endt utdanning. Å bygge kontakter og skape et navn for seg selv er viktig, og man må være flink til å "vise seg fram", ikke gjemme seg bort. Men om filmvitenskap høres interessant ut for deg, burde ikke dette være en "dealbreaker". Det var det ikke for meg :)

Mange tar filmvitenskap fordi det er "kult" og "annerledes", men de dropper etterhvert ut når de innser at det er faktisk en del arbeid og mye vanskelig teori. For all del, prøv det ut om det virker interessant, men vær klar over at filmvitenskap faktisk en utdanning på universitetsnivå. Det er ikke bare "se film og snakk om film". Mye av stoffet er vanskelig, og noen dager har du bare lyst å gi opp (en følelse alle studenter får minst ti ganger i året). Men det er også utrolig gøy, lærerik og interessant, og du blir kjent med mange andre filmelskere.

Syns du dette høres interessant ut, men er litt usikker på om du vil ofre hele tre år på dette studiet? NTNU har nå fått årstudium i filmvitenskap! Så det er bare å søke, og om du liker det, er det nok ingen problem å bli overført til en bachelor. Jeg anbefaler dette studiet på det sterkeste!


 

Les mer om studiet filmvitenskap ved NTNU HER (årsstudium), HER (bachelor) og HER (master)

PS: NTNU har også film- og videoproduksjon for de som er interessert i å faktisk lage film. Les mer om det studiet HER .


 

Har du studert film? Høres filmvitenskap spennende ut?

14 kommentarer

Vivel

10.09.2015 kl.18:55

Det hørtes veldig spennendes ut! Ønsker deg en fortsatt fin kveld <3

Jon

10.09.2015 kl.19:48

Takk for innlegget!

Godt du stortrives med studiene. Lurer på om det studiet hadde vært noe for meg..?

Er jo en filmelsker som du vet.

Tor Erik

10.09.2015 kl.20:04

Høres ut som noe som passer meg rimelig godt. Blir nok å studere noe annet etterpå, for å få en ekstra ryggrad, men dette blir nok den riktige veien å gå for min del. Er glad i å skrive, så det passer jo bra. :)

Jon

10.09.2015 kl.21:41

Skal du anmelde Der vindane møtes?

Fantastisk drama film!

Så den på en invitert premiere.

Mia

10.09.2015 kl.22:59

Elsker filmer og serier, men har nå tatt et ganske annerledes valg (barne - og ungdomsarbeider), men er dessuten opptatt på påbygg. Tommel opp for 5 år på vgs! Neida, ser jo det at å få jobb som BUA er nesten umulig siden alle vil ha førskolelærere nå (de kunne ha sagt noe før jeg brukte 4 år på utdannelsen min da..), men jeg tar det med godt mot og finner sikkert noe ekstra å utdanne meg som! Håper en dag at ALLE yrker kan bli sett på som viktige og få respekt!

Stina Ueland

10.09.2015 kl.23:06

Jon: Forhåpentligvis fikk du et greit innblikk i hva dette studiet innebærer, og om det hørtes fristende ut, ser jeg ingen grunn til at det ikke kunn vært noe for deg :) Man vet jo aldri det helt sikkert før man han prøvd det ut :)

Stina Ueland

10.09.2015 kl.23:08

Tor Erik: Så bra at du vurderer filmvitenskap! Å være glad i å skrive er absolutt en fordel ja :) Det kan jo være lurt å studere noe annet i tillegg, for å være litt mer sikret på jobbsiden. Jeg velger å være naiv nok til å tro at en master bør holde ;) Vi får nå se... :)

Stina Ueland

10.09.2015 kl.23:09

Jon: Vurderer å se den ja, men det blir nok ikke med det første. Jeg visste lite om denne fra før, men når jeg så at den fikk terningkast 6 fra filmpolitiet ble jeg veldig interessert. Den virker jo som å være en veldig god film :)

Stina Ueland

10.09.2015 kl.23:14

Mia: Huff da... Men så bra at du holder deg positiv! :) Det er synd at så mange yrker blir sett på som mindre viktige, dette merker jeg godt selv. Gode lærere er jo kjempeviktig :D

siribokoholiker

12.09.2015 kl.13:53

Synes dette studiet virker så interessant, men er også fornøyd med det jeg har valgt :D lektor i samfunnsfag og matematikk, weehu

- Siri

Svartrev

13.09.2015 kl.11:50

Visste ikke at dette var en mulighet engang, jeg!

Stina Ueland

14.09.2015 kl.16:31

siribokoholiker: Så bra at du er fornøyd med ditt valg :) Det er så viktig å like utdanningen sin!

Stina Ueland

14.09.2015 kl.16:31

Svartrev: Er nok mange som ikke er klar over det :) Veldig morsomt at det finnes slike studier også :D

Tonje

14.09.2015 kl.23:48

Ikke værst, har ærlig talt ikke tenkt på det som utdanning! Er jo veldig glad i filmer og serier. For øyeblikket mer serier enn filmer, da jeg føler jeg ofte får komt litt dypere inn om du skjønner?:) Får se litt mer av karakterene og bli enda bedre kjent med de enn på film. Men igjen, har sett en del gode filmer også :)

Skriv en ny kommentar

Stina Ueland

Stina Ueland

23, Trondheim

Studerer master i filmvitenskap på NTNU. Ser altfor mye film og serier. Filmanmelder og journalist for KINOMAGASINET. Kontakt:stinaueland@gmail.com

Kategorier

Arkiv

hits