Filmanmeldelse: The Martian

  • 01.10.2015 kl.14:25 i Anmeldelser
  • 15 kommentarer


The Martian (2015)

Regi: Ridley Scott

Skuespillere: Matt Damon, Jeff Daniels, Jessica Chastain, Kate Mara, Aksel Hennie, m.m

Norgespremiere: 02.10.2015


 

The Martian var en film jeg gledet meg stort til å se, og jeg ble ikke skuffet. Dette er Ridley Scotts beste film på mange år, og en av årets beste filmer så langt.

Handling: Etter en storm blir astronauten Mark Watney forlatt på Mars. Teamet hans tror han er død, men han overlevde, og står nå ovenfor flere store utfordringer. Han må overleve på en planet uten noen form for liv, og han må finne en måte å kontakte NASA på, for å fortelle at han er i live.

Kort oppsummering: (link til hele anmeldelsen under bildet)

  • Etter mange svake filmer er endelig Ridley Scott tilbake!
  • "Enda en film satt til verdensrommet" tenker du kanskje? Ja, det er jo det, men du kan ikke sammenligne The Martian med filmer som Interstellar og Gravity. Dette er først og fremst en redningshistorie. En veldig realistisk og vellaget redningshistorie.
  • Drew Goddard har klart å produsere et spennende, originalt og overraskende morsomt filmmanus (med god hjelp fra Andy Weir, forfatteren bak boken som filmen er basert på).
  • Matt Damon er filmens høydepunkt, og dette er uten tvil hans beste filmrolle på mange år. Jeff Daniels gjør også en flott jobb i The Martian, og Aksel Hennie gjør en stødig jobb i en relevant, men relativt liten rolle. Dette blir ikke hans siste Hollywood-film.
  • Filmens kinematografi og visuelle effekter er fantastiske, som i de fleste av Ridley Scotts filmer. Spesielt scenene på Mars er nydelige (innspilt i Wadi Rum-ørkenen i Jordan).
  • Musikken i The Martian er en god blanding av dramatisk og episk filmmusikk, og discomusikk fra 70- og 80-tallet. Og det fungerer perfekt! Hvem skulle trodd at musikk av Abba og Donna Summers kom til å passe så perfekt inn i en film om en astronaut forlatt på Mars flere tiår frem i tid?
  • Filmens bruk av 3D er den beste jeg har sett på lenge, og selv om det ikke er absolutt nødvendig vil jeg anbefale alle å se The Martian i 3D på kino. 3D-bruken er ikke overdrevet, men kun brukt for å fremheve allerede gode aspekter ved filmen.

The Martian har kinopremiere i morgen (fredag 2.oktober), og jeg vil anbefale absolutt alle å se denne filmen på kino :)

Les min lengre og mer utfyllende anmeldelse av The Martian HER (KINOMAGASINET)

Terningkast: seks

Skal du se The Martian? Hva er din favorittfilm av Ridley Scott?

 

Det er sjelden jeg gir terningkast seks til en film. Så langt i år har kun to andre filmer fått terningkast seks; Selma og Whiplash

Relaterte innlegg:

#film #filmtips #anmeldelse #filmanmeldelse #kino #kinomagasinet

15 kommentarer

Jon

01.10.2015 kl.21:09

Gleder meg til å se denne i morgen kl 20.00 i 3D.

Takker for en god anmeldelse!

Jon

01.10.2015 kl.21:32

Ser at Katrine Wang Svendsen jobber for KINOMAGASINET. HHun skriver også veldig gode anmeldelser.

Stina Ueland

01.10.2015 kl.21:36

Jon: Gled deg :) Ja, Katrine jobber også for KINOMAGASINET. Enig, hun skriver veldig gode anmeldelser :)

Jon

01.10.2015 kl.22:16

Hun er jo (nesten) like ofte på kino som meg. Hun bor i Horten og er en trofast kinogjenger. Kjenner du hun? Husker hun så 6 eller 7 filmer på kinodagen for en 3-4 år siden. Men rekorden har jeg.. Har du sett den norske filmen som har premiere i morgen?

Stina Ueland

02.10.2015 kl.13:44

Jon: Vi jobber jo begge som skribenter i samme magasin, så hun er en bekjent ja :)

Oy, det var mange filmer på en dag! Skal du prøve å slå rekorden i år da?

Jeg har ikke sett noen norske filmer i det siste nei, men gleder meg til Villmark 2! :)

Jon

02.10.2015 kl.14:34

Hmm, får se an litt. Jobber mye og er jeg veldig uheldig jobber jeg på kinodagen.

Men målet er jo ny rekord, men det skal vel litt til å se mer enn 10 filmer på kinodagen. Klarte 10 i 2014, 8 i 2013, 9 i 2012, 7 i 2011.

Jeg håper Villmark 2 ikke skuffer, den første filmen var jo utrolig bra.

Kan du anmelde Pan?

Jon

02.10.2015 kl.23:17

Dette er nok den beste filmen jeg har sett på kino i år. Terningkast 6, uten tvil!

Kanskje den vinner Oscar for Best Picture.

Stina Ueland

03.10.2015 kl.01:33

Jon: Jeg er usikker på om jeg skal se Pan på kino enda, har ikke så stor interrese for filmen (til nå). Må vente litt og se :)

Så gøy at du også likte The Martian. Enig, en av de beste filmene jeg har sett på kino i år.

Tror nok ikke den vinner Best Picture (den går nok til en tyngre dramafilm, som alltid), men et par nominasjoner (visuelle effekter, kinematografi, manus, mannlige skuespiller (matt damon)) ser jeg ikke bort fra at den får :) Men man skal aldri si aldri!

Jon

03.10.2015 kl.11:14

Hvilke filmer tror du blir nominerte til best picture?

Stina Ueland

03.10.2015 kl.14:04

Jon: Det er nok for tidlig å si, de beste filmene kommer alltid på høsten/vinteren. Det blir nok mange gode filmer fremover de neste månedene :)

Mia

05.10.2015 kl.19:40

Åhh!! Jeg har sååååå lyst å se den! Vant noe gavekort til den lokale kinoen som jeg har sterkt vurdert å få brukt nå. Så lenge det ikke er Matt Damon alene i 2 timer tror jeg at jeg kommer til å like filmen veldig godt. Og det er alltid et stort pluss når de har fått med norske skuespillere med i en amerikansk produsert film, tenker da også på The Thing(måtte se den på kino etter å ha sett orginalen fra 82(?)!). Må nok skrive en liste snart, er altfor lenge siden jeg har sett nye filmer!

Tom

06.10.2015 kl.00:31

Høres ut som en bra film! Må ses☺

Stina Ueland

07.10.2015 kl.14:53

Mia: Se den! :) Er ikke bare Matt Damon hele filmen nei, de har vært flinke til å skifte handlingen over til astronaut-teamet og NASA-teamet gjennom hele filmen, slik at det ikke blir "for mye" Matt på Mars :)

Skont Productions

10.10.2015 kl.01:38

Oi, terningkast 6 var litt drøyt. Til det er den for lite "episk" Men kul var den. soleklar 5er mener vi. Interstellar er 6er! Forruten dette så har vi laget et The Martian Spesial av KinoKampen. Ta en titt og gi oss tilbakemelding. Vi har laget et tv Show for anledningen KinoKampen The martian spesial. Ta en titt da vel

https://www.youtube.com/watch?v=oHkGCtXMkfA

Stina Ueland

11.10.2015 kl.00:07

Skont Productions: Hver sin smak ;) Jeg syns Interstellar ble litt for pretensiøs, mens The Martian er en bedre, og mer realistisk film. Interstellar var også litt for lang, der siste delen føltes litt for urealistisk og dratt ut, mens The Martian var helt perfekt i lengden :)

Men selvfølgelig er ikke alle enige i dette. Jeg har sett veldig mange femmere for denne filmen, og jeg er vel den eneste (i Norge) som har gitt en sekser. Men som jeg sier, hver sin smak ;)

Skriv en ny kommentar

Stina Ueland

Stina Ueland

23, Trondheim

Studerer master i filmvitenskap på NTNU. Ser altfor mye film og serier. Filmanmelder og journalist for KINOMAGASINET. Kontakt:stinaueland@gmail.com

Kategorier

Arkiv

hits