Lara Croft: fra videospill til spillefilm

  • 28.10.2015 kl.15:57 i Diverse
  • 2 kommentarer


Mange vil med en gang tenke på Angelina Jolie når de hører navnet Lara Croft.
Men denne tøffe og vakre kvinnelige karakteren har en lang historie, som strekker seg helt tilbake til 1996, med videospillet Tomb Raider.

Lara Croft er en karakter fra videospill-franchisen Tomb Raider. Det første spillet om den vakre og intelligente arkeologen og eventyreren kom ut i 1996. I årene som følgte dukket det opp flere spill om Lara Croft. De første seks spillene ble skapt av Core Designs, mens Crystal Dynamics har stått bak de fem. Det nyeste spillet om den kvinnelige eventyreren, Rise of the Tomb Raider, har fått utgivelsesdato den 13. november her i Europa.

I tillegg til videospill har Lara Croft dukket opp i en rekke animerte kortfilmer, spillefilmer og merchandise-produkter knyttet til franchisen. Karakteren er så populær at til og med spillselskaper som NorgesAutomater henviser sine kunder å spille spill basert på karakteren.

Lara Croft er stor innen populærkulturen. Hun har hele seks Guinness World Records, blant annet for «mest suksessfulle videospill-heltinne». Hun er også en av de få kvinnelige hovedkarakterene i et videospill som har oppnådd så stor suksess, og hun blir derfor sett på som et sexsymbol. Det faktumet at en vakker og intelligent kvinne spiller protagonistrollen i en spillserie har brakt frem mye diskusjon, både i en positiv og en negativ retning. Mange mener karakteren Lara Croft har bidratt til et positivt skifte i spillkulturen, og at spillserien har laget større plass for kvinnelige spillere og et sunnere kvinnesyn. Andre mener at Croft fremstår som en dårlig rollemodell for unge jenter med sine trange og utfordrende klær. Det er ikke til å unngå at Lara Croft er en skikkelig kul og smart karakter, og et friskt pust i en spillverden som fokuserer på mannlige protagonister, uavhengig av hvilke klær de har valgt å kle henne opp i.

Lara Croft var blant de første karakterene i et spill som ble suksessfullt adaptert til film. I 2001 og 2003 ble det utgitt to filmer om karakteren,; Lara Croft Tomb Raider og Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life. Den Oscar-vinnende skuespillerinnene Angelina Jolie spilte rollen som Lara Croft i begge filmene. Disse filmene ble en stor kommersiell suksess, selv om filmkritikerne kom med relativt lunkne tilbakemeldinger. Den første filmen var lenge den mest suksessfulle film-adaptasjonen av et videospill, men måtte se seg slått av Prince of Persia: The Sands of Time i 2010.

En reboot-film om Lara Croft er i planleggingsfasen, og i følge filmens IMDB-side, vil den etter planen bli utgitt i løpet av 2017. Denne filmen skal visstnok omhandle Lara Croft i årene før de to forrige filmene, og det er derfor trygt å anta at en ny skuespillerinne vil overta rollen som Croft. Hvem som får rollen er ikke kjent. I februar rapporterte Deadline at Warner Bros og MGM skal samarbeide om å lage filmen, og Evan Daugherty blir filmens manusforfatter. Daugherty har tidligere skrevet manuset til flere suksessfulle filmer, blant annet Snow White and the Huntsman, Divergent, og fjorårets kassasuksess Teenage Mutant Ninja Turtles. Filmens regissør er til dags dato ikke fastslått, men i følge The Tracking Board blir kjente, kvinnelige regissører som Kathryn Bigelow, Mimi Leder og Catherine Hardwicke vurdert. Personlig håper jeg at den nye filmen om Lara Croft blir regissert av en kvinne, det hadde vært utrolig kult!

Har du mye kjennskap til Lara Croft? Har du sett filmene eller spilt videospillene?

2 kommentarer

Tone

01.11.2015 kl.09:38

Elsker virkelig bloggen din! Spilte Tomb Raider masse da jeg var liten og synes selv filmene er ganske bra. Angelina Jolie er hvertfall perfekt i rollen som Lara Croft :)

Stina Ueland

01.11.2015 kl.12:28

Tone: Tusen takk for det, så hyggelig å høre! :)
Enig, Angelina Jolie gjør en flott jobb som Lara Croft. Er spent på hvem som erstatter henne i neste film!

Skriv en ny kommentar

Stina Ueland

Stina Ueland

23, Trondheim

Studerer master i filmvitenskap på NTNU. Ser altfor mye film og serier. Filmanmelder og journalist for KINOMAGASINET. Kontakt:stinaueland@gmail.com

Kategorier

Arkiv

hits