Årets 10 BESTE filmer (2015)

  • 01.01.2016 kl.20:10 i Lister
  • 14 kommentarer

Jeg gjentar suksessen fra i fjor, og lager også i år en topp 10 liste over årets beste filmer. 2015 har vært et spennende år for film, med mye gode filmer, i mange forskjellige sjangre. Jeg har tatt utgangspunkt i filmens norske premieredato.

Husk! Jeg har ikke sett alle filmene som kom ut dette året, og derfor dukker ikke filmer som Bridge of Spies, Mad Max: Fury Road, Sicaro, og Bølgen opp i denne listen. Dette er filmer jeg ønsker å se etterhvert, men som jeg ikke har fått tid til enda. Dette gjelder også mange andre filmer, så om du ikke finner din favoritt her betyr ikke det at jeg ikke likte filmen. Kanskje jeg bare ikke har sett den enda :)

 

Les også innlegget mitt om Årets 10 VERSTE filmer. Trykk HER for å komme til dette innlegget.

 


 


10. Wild Tales

Wild Tales er en argentinsk film, og en mørk komedie tatt til det ekstreme. De aller fleste situasjonene i denne filmen er så absurde at den eneste fornuftige måten å reagerer på er med latter. Jeg lo, og lo, og lo når jeg så denne filmen, og det er forfriskende og kunne se en så original og uforutsigbar film, der man ikke har noen anelse om hvor handlingen er på vei, og man blir like overrasket/sjokkert hver gang. Wild Tales er en perle av en film, som burde sees av alle som liker mørke komedier og leter etter en "annerledes filmopplevelse".

Les min anmeldelse av Wild Tales HER

 


 


9. The Gift

En imponerende regidebut av Joel Edgerton, som også spiller en av hovedrollene i denne psykologiske thrillerenJason Bateman gjør en strålende jobb i filmen, og dette er, i min mening, hans beste skuespillerprestasjon til nå. Filmens kameraarbeid og musikk bidrar til å skape en uhyggelig stemning, som sitter igjen i hele filmen. En veldig intens og god film, med en av de mest sjokkerende avslutningene jeg har sett på lenge.

Les min anmeldelse av The Gift HER

 


 


8. Star Wars: The Force Awakens

En film jeg, som mange andre, hadde store forventninger til. Star Wars: The Force Awakens er uten tvil en film for fansen, og den innfrir alle forventningene jeg hadde på forhånd. Jeg er ikke den største Star Wars-tilhengeren som finnes, men jeg setter pris på de gamle filmene, spesielt den originale triologien, og det var gøy å se de samme karakterene igjen, så mange år senere. Filmen er spennende, morsom og veldig underholdende, og jeg likte godt de nye karakterene som ble introdusert. Jeg gleder meg allerede til neste film!

 


 


7. Straight Outta Compton

En biografisk musikkfilm om en musikkgruppe jeg visste veldig lite om fra før, og kun hadde hørt et par sanger av. Straight Outta Compton er en film preget av strålende skuespillerprestasjoner, kul musikk og nydelig kinematografi. Historien er spennende og interessant, og jeg ble knyttet til og engasjert i karakterene. Dette er, på mange måter, en samfunnskritisk film, som engasjerte meg kraftig. Jeg har aldri vært veldig glad i gangster-rap eller hip hop, men det første jeg gjorde etter at jeg så Straight Outta Compton, var å legge flere av deres sanger til i Spotify spillelisten-min. Og der har de blitt værende.

Les min anmeldelse av Straight Outta Compton HER.

 


 


6. Kingsman: Secret Service

Kingsman: Secret Service er en morsom, leken og utrolig underholdende satire til gamle spionfilmer, full av morsomme referanser. Filmen er regissert av mannen bak Kick Ass, og Kingsman sin fremstilling av vold er like "gladvoldelig" og leken som i Kick Ass. Actionscenene er utrolig bra filmet og klippet. Det er en fryd å se en actionfilm der man faktisk klarer å se hva som foregår, og stuntsene er også veldig bra utført. Colin Firth er like britisk og sjarmende som alltid, men denne gangen er han en beintøff spion i tillegg, og det hele er utrolig kult å se på. Kingsman: Secret Service= Tarantino møter Kick Ass møter James Bond. Årets kanskje kuleste kinoopplevelse. 

Les min anmeldelse av Kingsman: Secret Service HER.

 


 


5. Inside Out

Alle som leser denne bloggen regelmessig vet at jeg er en stor fan av Pixar-filmer. Toy Story er en av mine favorittfilmer, og animasjonsstudioet lager gang på gang strålende filmer for hele familien. Inside Out er den siste Pixar-filmen, og den er like god som man kan forvente. En annerledes Pixar-film, som denne gangen kanskje appellerer mer til de voksne enn til barna. En film jeg lo mye av, felte en tåre av, og kjente meg veldig igjen i. Den beste filmen fra Disney Pixar siden Toy Story 3.

Les min anmeldelse av Inside Out HER.

 


 


4. Selma

Filmen om Martin Luther King Jr., og marsjen fra Selma til Montgomery i 1965, viser frem en vond del av USAs historie. Men regien, manuset og skuespillerne i Selma bidrar til å gjøre dette til årets beste historiske film. Ava DuVernay gjør en strålende jobb som regissør, og David Oyelowo er fantastisk i hovedrollen som Martin Luther King Jr. Selma er en viktig film som kommer til å gjøre sterkt inntrykk, og som du ikke vil glemme med det første.

Les min anmeldelse av Selma HER.

 


 


3. Nightcrawler

En bekmørk thriller med en fantastisk Jake Gyllenhaal i hovedrollen. Gyllenhaals rolletolkning av sosiopaten Louis Bloom ligger på nivå med Robert De Niro i Taxi Driver, Christian Bale i American Psycho og Anthony Hopkins i The Silence of the Lambs. En utrolig spennende film, der de siste 20 minuttene var så nervepirrende at de ble tilbrakt på stolkanten.

Les min anmeldelse av Nightcrawler HER.

 


 


2. Whiplash

Én av de beste musikkfilmene jeg har sett! Filmen er drevet av flott musikk, fantastiske skuespillerprestasjoner, med J.K. Simmons i fokus, veldig fine bilder og flott klipping. Jeg er ingen stor fan av jazz, men det eneste jeg hadde lyst til etter at jeg så Whiplash var å dra på en skikkelig jazzkonsert!

Les min anmeldelse av Whiplash HER.

 


 


1. The Martian

The Martian er Ridley Scotts beste film på mange år. Forventningene var høye når jeg skulle se The Martian for første gang, og jeg ble ikke skuffet. Matt Damon gjør sin beste rolle på mange år i denne filmen, og jeg er ganske sikker på at hans innsats resulterer i en velfortjent Oscar-nominasjon. The Martian er visuelt slående, og dette er den beste opplevelsen jeg har hatt med 3D i en film noen sinne!

En spennende, morsom og utrolig underholdende film, som jeg fort visste kom til å dukke opp på denne listen. Det er ærlig talt ingen andre filmer som har underholdt meg i like stor grad eller imponert meg like mye som The Martian i 2015. Årets beste film!

Les min anmeldelse av The Martian HER.

 


 

Honerable mentions:

 

Så, dette er min listen over de ti beste filmene jeg så i 2015.

Hva er dine favorittfilmer fra 2015?


 

Relaterte innlegg:

14 kommentarer

Tanja Marita

02.01.2016 kl.00:04

Mine favoritter er definitivt Mad Max: Fury Road, Ant-Man, Jurrasic World og Nightcrawler (kledde meg ut som Louis Bloom til Halloween, heh)

Stina Ueland

02.01.2016 kl.12:43

Tanja Marita: Haha skikkelig kult kostyme! Helt sikkert ingen andre som hadde kommet på det :D
Mad Max og Ant Man har jeg ikke sett enda, men de ligger på watchlisten min begge to :) Jurassic World var kjempekul :)

Snippen

02.01.2016 kl.15:19

Har dessverre ikke sett så mange av disse, men skal definitivt sjekke dem ut ;) Du pleier å anbefale de rette filmene :D Ønsker deg et godt nytt år!

Stina Ueland

02.01.2016 kl.16:08

Snippen: Da har du i hvert fall flere filmer du kan se fremover! :) Godt nyttår til deg og!

Jon

02.01.2016 kl.16:20

Har sett alle du nevner, og alle er bra!

Men, savner noen filmer her.

Stina Ueland

02.01.2016 kl.16:24

Jon: Så gøy at du har sett alle. Hvilke savner du da? Som jeg skriver i toppen av innlegget, det er ikke alle filmene jeg har fått tid/muligheten til å se enda :)

Jon

02.01.2016 kl.16:33

Bridge of Spies, Mad Max: Fury Road, Carol og Sangen fra havet er de jeg kommer på i farta.

Har sett 167 filmer på kino i 2015, husker ikke alle.

Har du sett de jeg nevner?

Jon

02.01.2016 kl.16:41

Ser du ikke har sett Bridge of Spies og Mad Max: Fury Road.

De må du få sett.

Stina Ueland

02.01.2016 kl.16:52

Jon: Som jeg skriver i begynnelsen av innlegget er både Mad Max: Fury Road og Bridge of Spies to av filmene jeg ikke har fått sett enda, men som jeg ønsker å se etterhvert :) Carol skal jeg også se, men den har ikke kinopremiere her i Norge før 11.mars, så den kunne ikke vært på denne listen uansett, ettersom jeg tar utgangspunkt i den norske premieredatoen :)

Jon

02.01.2016 kl.17:04

Synd du ikke fikk sett Mad Max: Fury Road på kino, det er en kinofilm.

Den vinner best picture.

Stina Ueland

02.01.2016 kl.17:13

Jon: Det hadde vært utrolig kult om den hadde vunnet det (håper i hvert fall på en nominasjon ut fra alt det gode jeg har hørt om filmen), men jeg er redd at den statuetten går til en mer "typisk" oscar-vinner, som Carol, Spotlight, The Revenant eller Room. Blir en veldig spennende Oscar-utdeling i år, det er sikkert! :)

Vetstudentmamma

03.01.2016 kl.00:52

Her var det mange bra filmer, og også noen jeg ikke har sett :) Moro å lese andre sine lister, for da får man ofte tips til hva man ikke har sett, men som er verdt en titt.

Ta gjerne en titt på bloggen min også, hvor jeg i dag har lagt ut min topp10 liste for 2015 :)

Ha en flott kveld!

Linda

12.01.2016 kl.22:34

Du kan umulig ha sett The Imitation Game (lansert i januar 2015).

Stina Ueland

13.01.2016 kl.10:09

Linda: Joda, jeg har sett den :) Men den var ikke blant de beste filmene jeg så i 2015.

Skriv en ny kommentar

Stina Ueland

Stina Ueland

23, Trondheim

Studerer master i filmvitenskap på NTNU. Ser altfor mye film og serier. Filmanmelder og journalist for KINOMAGASINET. Kontakt:stinaueland@gmail.com

Kategorier

Arkiv

hits